Je bekijkt nu ZZP Belastingtips: Starter? Let dan op of willekeurige afschrijvingen gunstig is.
willekeurige afschrijvingen

ZZP Belastingtips: Starter? Let dan op of willekeurige afschrijvingen gunstig is.

Willekeurige afschrijvingen

 

Voor startende ondernemers is het in vele gevallen mogelijk om een willekeurige afschrijving toe te passen op investeringen.

 

Wat zijn investeringen?

Dat is aanschaf van bedrijfsmiddelen die voor eigen gebruik zijn en langer dan een paar jaar meegaan. Bovendien moeten deze bedrijfsmiddelen duurder zijn dan € 450 excl. Btw. Je moet deze investeringen op de balans zetten, dat wil dus zeggen niet meteen volledig in de kosten opnemen. Een computer van € 1.000 mag je dan vervolgens 20% afschrijven per jaar (tijdsgelang). Dus elk jaar mag je € 200 in de kosten opnemen. Heb je een bedrijfsmiddel aangeschaft op 1 oktober dan mag je dat jaar nog 3 maanden afschrijven. Dus € 200 delen door 12 en dan maal 3 = € 50 in het eerste jaar, vervolgens in de jaren 2, 3, 4 en 5 weer € 200 en in het 6e jaar nog eens € 150. Zo is op een periode van 5 jaar totaal € 1.000 afgeschreven en in de kosten opgenomen.

Investeringen die langer meegaan dan 5 jaar hebben een lager afschrijvingspercentage. Dus bijvoorbeeld een verbouwing of een winkelpui kan 10 jaar meegaan, dan is het afschrijvingspercentage 10% en bij gebouwen kan dit 25% of 33% zijn.

 

Extra voordeel voor starters is willekeurig afschrijven

Als startende ondernemer mag je van deze percentages afwijken. Je mag in plaats van 20% zelfs 100% (volledig) of juist 0% (niets) afschrijven. Let wel op dat je aan de voorwaarden moet voldoen voor startende ondernemer. Dat wil zeggen dat je ondernemer moet zijn, ook voor de belastingdienst, en aan de zelfstandigenaftrek moet voldoen. En dan in de eerste 5 jaar mag je maximaal 3 jaar een startersaftrek gebruiken. En in deze 3 jaren mag je dus ook willekeurig afschrijven.

 

 

Welk percentage neem je dan?

Het percentage van de willekeurige afschrijvingen kan variëren van 0% tot 100%. Wat het beste is ligt aan allerlei omstandigheden. Als je veel winst hebt, dan is volledig afschrijven aantrekkelijk. Maar als je juist heel weinig winst hebt, en je hoeft maar weinig belasting te betalen, dan is het juist ongunstig om extra af te schrijven. Dan is het wellicht voordeliger om de afschrijvingen in een volgend jaar te doen. Kijk dus heel goed naar je resultaat en je aangifte wat de besparing is.

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie