Je bekijkt nu Ondernemer, ook voor de belastingdienst?
ondernemer ook voor de belastingdienst?

Ondernemer, ook voor de belastingdienst?

Ben jij ook voor de belastingdienst een ondernemer?

Ben jij ook voor de belastingdienst een ondernemer?

Vaak denken we dan zodra we zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dat we met dat papiertje op zak een ondernemer zijn. Maar de belastingdienst stelt daar nog meer eisen aan. En zelfs per belastingsoort apart. Zo zou je wel voor de omzetbelasting een ondernemer kunnen zijn en niet voor de inkomstenbelasting. Dat is goed mogelijk. En ook andersom is mogelijk.

Op alle uitzonderingen gaan we hier verder niet op in, alleen hoofdlijnen voor hetgeen van toepassing is met de inkomsten-belasting voor zelfstandige ondernemers.

Er zijn verschillende criteria die de belastingdienst gebruikt om te bepalen of je ook voor de belastingen aan de eisen van ondernemer voldoet.

De belastingdienst bepaalt naar aanleiding van deze criteria of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting of niet. Deze criteria zijn o.a.:

Zelfstandigheid

Zo is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je echt zelfstandig bent, dat je zelf steeds op zoek gaat naar klanten. Daarbij is het belangrijk dat je bijvoorbeeld een eigen website hebt, eigen visitekaartjes, een flyer etc. En deze ook allemaal daadwerkelijk gebruikt om aan klanten te komen. Ook het netwerken is hierbij belangrijk. Op welke manier laat jij jezelf en je bedrijf zien aan anderen (marketing).

 
Investeren

Ook is er een belangrijk criterium dat je moet investeren in je eigen bedrijf, dus dat wil zeggen dat je materialen aanschaft die je voor langere tijd (langer dan een jaar) gebruikt voor de onderneming. Dat kan zijn inventaris zoals een computer, stellages of gereedschap, een auto, een website, noem zo maar op.

Risico lopen

De belastingdienst vindt het ook belangrijk dat een ondernemer risico loopt. Dat hoort bij het ondernemen. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld kunt werken en later het geld niet krijgt of iets dergelijks. Of juist dat je materialen inkoopt die achteraf niet goed verkocht kunnen worden voor de prijs die je er zelf voor hebt betaald of meer. Want ook winst beogen is het volgende belangrijke criteria.

Winst beogen.

Het is ook heel belangrijk dat je een eigen onderneming juist opstart voor een langere termijn en dat je probeert er winst mee te halen. Levensvatbaarheid voor een onderneming is heel belangrijk. Het is volgens de belastingdienst niet de bedoeling om een uit de kluiten gewassen hobby te beschouwen als een onderneming. Hoe goed en leuk die hobby ook kan zijn.

Waar dan precies het verschil zit is moeilijk aan te geven. Dit is veelal juist de samenloop van de diverse criteria. Belangrijk is dan ook dat je zelf zoveel mogelijk moet voldoen aan deze criteria en ook alles goed vastleggen. Zodat als je later met de belastingdienst hierover vragen krijgt, je alles duidelijk kunt aantonen.

Waarom is het zo belangrijk om als ondernemer aangemerkt te worden door de belastingdienst?

Voldoe jij aan deze criteria? Als ondernemer heb je een aantal extra aftrekposten.

Zorg er dus voor dat je alles goed registreert en ook goed in de aangifte verwerkt. Dat kan je achteraf veel geld schelen.

 

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie