Je bekijkt nu Heb jij al een goed plan voor dit jaar?

Heb jij al een goed plan voor dit jaar?

Financiële planning zorgt voor rust, overzicht en meer winst.

Heb je een financiële planning? Maak een uitgebreid gedetailleerd financieel plan.  Van een financiële plan is het heel handig dat je daar ook een planning van maakt. Dus als jij bedenkt hoeveel omzet je nodig hebt op een heel jaar en zoveel kosten heb ik op een hele jaar dan kun je daar ook een planning van maken. Wat is dat dan per maand of misschien zelfs wel per week.

Het financieel plan ga je nu in subcategorieën van kosten te verdelen en in termijnen verdelen in maanden of weken.

Want als jij € 50.000 omzet wilt hebben is het natuurlijk niet handig om dat pas in december te kijken hoe ver je al bent. Daarvoor ga je dit in kleine stappen verdelen met een opbouw erin en een seizoensinvloed.

Als je geen planning maakt is het wel lekker makkelijk, want je “hoeft” nog niets te halen maar je zult ook zien dat het dan niet snel gaat, op die manier hou je jezelf tegen.

Op die manier kan je zelf steeds kijken. Ben ik er al? Ben ik in de goede richting? Of zit ik te hoog, of zit ik te laag? Wat kan ik eraan veranderen? En doe je dat? Als je denkt: “ik zie wel hoever dat ik kom” Dan zal je waarschijnlijk veel minder aan overhouden dan wanneer je een financieel plan maakt.

Of kijk jij alleen op de bankrekening?

Denk je: ik zie het wel op mijn bankrekening welke kant dat het opgaat. Nee, je bankrekening is nooit geen goede peilstok. Want het saldo van vandaag dat is alleen het juiste saldo als inderdaad alles is ontvangen wat er te ontvangen is, en als alles is uitgegeven wat er nog te betalen is en ook al je belastingen betaald zijn, dan pas geeft jouw bankrekening het goede saldo aan. Dat is meestal niet, want veel kosten en de belastingen die komen meestal later.

Dus vandaar op de bankrekening kijken dat geeft hem scheef beeld.

Natuurlijk heeft het wel wat indicatie maar nooit precies het juiste.

Of hoor jij het volgend jaar wel van de boekhouder?

Of sterker nog hoor jij het volgend jaar wel van de boekhouder of jij wel of geen winst hebt gedaan veel gedraaid en zo ja hoeveel? Dat ik jammer, dat moet je echt zelf elke maand bijhouden en zelf weten wat je verdient hebt. Want als je dat niet elke maand bijhoudt en je weet niet hoeveel omzet en hoeveel winst dat jij die maand hebt, hoe kan jij dan volgende maand iets veranderen als jij dat volgend jaar pas weet? Dan zou je het jaar erop pas iets kunnen veranderen. En als je dan ook nog niet weet wat je aan moet passen?

Toch werken op die manier werken veel ondernemers, zonder een goed plan. Het nadeel is vaak dat ze jaar in jaar uit op hetzelfde niveau blijven zitten. En het is gewoon erg zonde want we kunnen veel aanpassen. Dus volgend jaar wel van de boekhouder horen….. niet doen hè!

 

Meer weten? Doe mee met onze gratis masterclass MAAK EEN FINANCIELE PLANNING

Je ontvangt gratis een werkboek, overzichten en spreadsheets

Zelf bijhouden en daar zijn tegenwoordig hele goede systemen voor wat heel weinig tijd kost.

En uiteraard we kunnen het natuurlijk altijd voor jou doen! Want wij hebben een online administratiekantoor en voor een paar tientjes per maand kunnen wij het keurig netjes jouw boekhouding bijhouden en dan heb je elke dag online inzicht.

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie