Zelfstandige? Recht op extra aftrekpost

Ondernemer, winst uit onderneming

 

Ben jij wel een ondernemer voor de belastingdienst, dan kun je misschien de volgende aftrekposten toepassen. Voor elke aftrekpost zijn er weer andere eisen en criteria waar je aan moet voldoen. Dat gaan we je in de volgende hoofdstukken uitleggen.

 

Ondernemersaftrekposten

 

Als ondernemer heb je namelijk een aantal (forse) aftrekposten voor de winst uit je onderneming. Daardoor betaal je minder belasting.

 

Dit zijn bijvoorbeeld de

  • Zelfstandigenaftrek,
  • Startersaftrek,
  • Investeringsaftrek,
  • Fiscale oudedagsreserve,
  • MKB-vrijstelling.

Zelfstandigenaftrek

 

De zelfstandigenaftrek is een van de grootste aftrekposten voor de ondernemer. Bovendien hangen hier ook nog verder een aantal posten vanaf. Deze aftrekpost is €  6.310 (2022) en dat was 6.671 (2021) wat je af mag trekken van de winst uit onderneming. Hierover hoef je geen belasting te betalen. 

Deze aftrekpost gat de komende jaren elk jaar naar beneden. Men wil op deze manier het verschil van belasting tussen ondernemers en werknemers verminderen.

 

Er zijn wel 2 eisen om aan deze aftrek te voldoen.

1. ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting én

2. je moet voldoen aan het urencriterium.

 

Urencriterium 1.225 uur per jaar

Je moet kunnen aantonen dat je 1.225 uur per jaar aan je bedrijf hebt gewerkt. En dit is niet tijdsgelang. Dat wil zeggen dat wanneer je in september een eigen bedrijf bent begonnen dat je niet dit aantal uren mag delen door 12 maanden en dan maal 4 maanden (september t/m december). Dat mag dus niet. Je moet echt in dat jaar al aan de 1.225 uren komen. Als je dat het eerste jaar dus niet haalt mag je deze aftrekpost niet toepassen.

EN meer dan 50% van je werktijd

Buiten de 1.225 uur moeten die uren ook 50% of meer van je totale werktijd zijn. Dus als jij bijvoorbeeld halverwege het jaar met een eigen bedrijf begint en voorheen in loondienst was moet je voor je eigen bedrijf meer uren hebben gemaakt dan in loondienst. Zo ook als je nog deels in loondienst bent en deels ondernemer. Dus als je deels in loondienst werkt moet je voor je eigen bedrijf ook minimaal die 1.250 uur kunnen aantonen.

 

 

 

Urencriterium

 

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Alle uren die je maakt voor werkzaamheden voor je onderneming tellen mee voor dit criterium. Dat zijn de directe uren, dat zijn de uren die je maakt om je klanten te helpen en die je door kunt berekenen.

En ook alle indirecte uren tellen mee, zoals reistijd, studietijd, netwerken, administratie, schoonmaken, marketing, offertes maken en verder alle uren die je voor je bedrijf bezig bent.

Registreer je uren goed.

 

De belastingdienst kan hiernaar vragen en dit kan ook pas na een paar jaar zijn. Dus belangrijk om dit goed bij te houden, zeker als je in een situatie zit dat qua omzet of qua uren er twijfel kan zijn of je wel aan deze uren komt. Dan kan je achteraf niet zeggen: ongeveer 1 uur per week dit, en ongeveer nog 2 uur per week het andere etc. Daar neemt de belastingdienst geen genoegen mee. Je moet het echt goed aannemelijk maken.

Bovendien is je urenregistratie ook voor jezelf heel belangrijk om dit bij te houden omdat dit een van de belangrijkste sturingselementen is om je winst te verhogen. Daarvoor is het belangrijk dat je registreert welke werkzaamheden je doet en hoe lang je erover doet en wat de opbrengst ervan is. Zowel direct als indirect.

 

Heb je de uren niet goed bijgehouden en je wilt alsnog dit gaan doen? Dan zijn er een aantal handige manieren om alsnog een overzicht te maken.

Kijk op je bankrekening(en) naar de pintransacties. Daaraan kun je alsnog zien wanneer en waar je was.

Kijk op je telefoonrekening. Ook hieraan kun je veel zien. Heb jij een klant gebeld of een klant jou gebeld? Dan kun je waarschijnlijk ook nog herinneren wat je die dag voor hem/haar gedaan hebt.

Kijk in je mail naar de ontvangen berichten maar ook de verzonden berichten.

Kijk op je computer naar de bestanden. Zowel in de documenten als bij de downloads.

En gebruik je ook de Social media voor je bedrijf? Ook daar kun je veel geschiedenis uit halen.

Gebruik je Google maps als navigatie? Ook in de maandoverzichten daarvan kun je gegevens halen.

Maak er een goed overzicht van. Hiervoor heb ik een handig Excelbestand gemaakt. Je kunt het gratis downloaden op onze website.

 

 

Startersaftrek

 

Voor beginnende ondernemers is er een extra aftrekpost, n.l. de startersaftrek. Dit is een bedrag van € 2.123 (2020/2021) wat je van de winst uit onderneming af mag trekken en waarover je geen belasting hoeft te betalen.

Je moet dan wel aan een aantal eisen voldoen.

  • Je moet als eerste door de belasting ook als ondernemer gezien worden
  • En je moet voldoen aan de zelfstandigenaftrek
  • .Als je aan de eisen van beide posten voldoet dan mag je in de eerste 5 jaar, maximaal 3 keer deze extra aftrekpost van € 2.123 gebruiken.  

In de aangifte staan een aantal vragen die je daarvoor in moet vullen. Door de toepassing van de startersaftrek heb je ook nog de mogelijkheid om op deze manier een negatief resultaat te krijgen. Stel dat je winst in een van de eerste jaren € 7.000 is en je voldoet aan de eisen van als 1e ondernemerschap, ten 2e zelfstandigenaftrek en ten 3e de startersaftrek. Dan is het resultaat uit onderneming dus € 7.000 minus € 7.280 en minus € 2.123. Dus je winst wordt nu een verlies van € 2.403 en dat is te verrekenen met andere inkomsten in box 1 of anders in voorgaande jaren.

Alleen in de jaren dat je voldoet aan de eisen als starter kunnen deze aftrekposten zorgen voor een negatief inkomen uit onderneming.

 

Wil jij er zeker van zijn dat je niet teveel belasting betaald? En wil jij meekijken met je boekhouder of je wel alle voordelen benut? Het kan je honderden euro’s opleveren.

Download ons gratis ebook >>>

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie