Je bekijkt nu Auto op de zaak of in prive?
Auto op de zaak of prive?

Auto op de zaak of in prive?

 

Maak jij als ondernemer zakelijke kilometers? Dan heb je meestal de keuze om de auto met alle kosten op de zaak te zetten of in privé te houden. Wat het verschil is en wat het meest voordelige is leg ik je hier in het kort uit.

Dit is een van de vragen die ik heel vaak krijg: “Kan ik de kosten van auto op de zaak zetten of privé houden? Wat is het voordeligste? “

En het antwoord is: dat hangt ervan af. Van verschillende factoren. Hoe oud is de auto, wat kost de auto in aanschaf en in onderhoud, wat zijn de te verwachten andere autokosten zoals MRB, verzekering. Heb je de auto via lease. Hoeveel kilometer rij je zakelijk en hoeveel privé? Soort brandstof, bijtelling, leeftijd van de auto enz. Je snapt het al. Geen eenvoudig antwoord.

 

Om het verschil tussen beide te kunnen berekenen moeten we op al deze vragen antwoord hebben of hier schatting naar doen. En daarmee kunnen we dan uiteindelijk pas een goede berekening maken.

Toch zijn er wel een eenvoudige vuistregels:

 

  • Een nieuwe auto en veel zakelijke kilometers, dan meestal voordeliger op de zaak.
  • Een oudere auto (ouder dan 5 jaar) een meer privé kilometers dan meestal het voordeligst om privé te houden en € 0.19 per kilometer door te berekenen
  • Een Youngtimer, d.w.z. een auto vanaf 15 jaar of ouder, dan is zakelijk weer het voordeligste. De bijtelling voor privé gebruik is hiervoor maar 35% van de economische waarde.

 

Wat is de bijtelling voor privé gebruik?

Als je een auto meer dan 500 KM privé gebruikt en alle kosten worden door de zaak betaald, dan moet je voor het privé gebruik een deel “terugbetalen”. Om dit te kunnen berekenen heeft de Belastingdienst percentages vastgesteld.

Dit is voor oudere auto’s 25% van de nieuwwaarde van de auto of een lager percentage als je een zuinige auto hebt.

Dat wil zeggen dat bij een auto van € 20.000 dan 25%, zijnde  € 5.000 bij je inkomen wordt bijgeteld en hierover betaal je dan belasting. Je betaald dus 37% – 40% of 52% over dit bedrag, afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Stel dat jouw inkomen in de hoogste belastingschijf valt dan is dat dus € 2.600. Omgerekend dus ruim € 200 per maand.

Daar kan je zelf privé geen auto van rijden.

Bij een Youngtimer is de bijtelling 35% van de economische waarde. Dus niet gebruiken als je een hele waardevolle auto hebt!

Bij een auto die je € 5.000 heeft gekost is het dan 35% x         € 5.000 en zo komt de bijtelling op € 1.750 en daarover betaal je het belastingtarief.

Auto op de zaak of privé?

De bijtelling hoeft nooit hoger te zijn dan de werkelijke kosten dat jaar. Stel je hebt een auto van € 40.000 met 25% bijtelling, dat zou € 10.000 aan bijtelling zijn. Als je kosten inclusief afschrijving totaal € 8.500 zijn in dit betreffende jaar dan is de bijtelling ook € 8.500.

Genoemde percentages zijn voor een gemiddeld gebruik van ongeveer 75% zakelijk en 25% privé gebruik. Bij aantoonbaar sterke afwijking hiervan kan ook het bijtellingspercentage anders zijn.

Vanaf 2017 is voor de auto’s die vanaf 2017 in gebruik worden genomen een percentage van 22% voor de bijtelling en 4% voor elektrische auto’s.

 

Buiten deze bijtelling moet je ook met de laatste btw-aangifte een correctie doen voor de btw over het privé gebruik. Want van alle aanschaf, onderhoud en brandstof is de btw volledig teruggevraagd. Dus ook van je privé deel. Vandaar dat dit aan het einde van het jaar gecorrigeerd moet worden.

Of de auto privé?

Gebruik je voor de zakelijke kilometers je privéauto?

Dan mag je € 0,19 in rekening brengen per kilometer. Dit mag zelfs ook als je met de fiets en lopend gaat. Je moet dan wel een overzicht bijhouden wanneer en waar je naar toe gaat met het aantal kilometers. Maak er een overzicht van en boek dit maandelijks in je administratie.

Ook mag je een deel van de btw verrekenen over de zakelijke kilometers.

 

Dit geldt niet als je een auto van de zaak gebruikt. Daarvoor zijn andere eisen voor registratie.

 

 

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie