Je bekijkt nu Ondernemer ja of nee? 1 van de criteria van de belastingdienst is investeren
Investeringen

Ondernemer ja of nee? 1 van de criteria van de belastingdienst is investeren

Als ondernemer heb je voor de belastingdienst een aantal extra aftrekposten waardoor je minder belasting betaald. Of je wel of niet als ondernemer gezien wordt door de belastingdienst heeft verschillende criteria. 1 ervan is dat de belastingdienst kijkt naar investeringen.
Wil je meer belastingtips? Schijf je in voor onze gratis masterclass

Tips voor je belastingaangifte

De investeringen en de desinvesteringen.

Wat is een investering?

Het begrip investering kan op meerdere manieren worden gebruikt. Hier leg ik je de boekhoudkundige versie uit.

Een investering is bijvoorbeeld een computer. Dat zijn bedrijfsmiddelen die jij voor jouw bedrijf koopt en wat langer dan een jaar meegaat, tenminste een paar jaar, ongeveer 5 jaar of nog langer. Dan mag van de belastingdienst het aankoopbedrag niet volledig in het jaar van aanschaf als kosten worden geboekt. De belastingdienst eist dat je het op de balans boekt als zijnde een investering, activeren noemen we dat. Je plaatst het als het ware apart en later haal je steeds een stukje van de waarde af. Dat noem je afschrijven.

Je mag dan elk jaar ervan afschrijven, dus steeds een deel van het totaalbedrag, wel in de kosten opnemen. Afschrijven mag maximaal 20% per jaar, afhankelijk hoe lang het bedrijfsmiddel naar verwachting meegaat, dat noem je de te verwachten levensduur van dit bedrijfsmiddel.

Bijvoorbeeld een computer gaat naar verwachting 5 jaar mee en stel dat de computer € 1.000 heeft gekost. Dan is 20% van die € 1.000 een bedrag van € 200. Dus elk jaar mag je dan wel € 200 afboeken en in de kosten zetten bij een volledig jaar. En anders tijdsgelang verrekenen. Dus als je de computer een half jaar hebt dan in het eerste jaar 6 maanden berekenen i.p.v. 12 maanden, dus € 100. Vervolgens de volgende 4 volle jaren ieder jaar € 200 en het laatste jaar de laatste € 100. Op die manier is na 5 jaar je volledige € 1.000 in de kosten opgenomen. Dus is de bovenste post bij de investeringen op de balans is dan terug op nul geboekt. Gebeurt er tussentijds iets met de computer zodat hij geen waarde meer heeft, dan mag het natuurlijk wel versneld afgeschreven worden.

Bovendien kan je bij voldoende investeringen op jaarbasis investeringsaftrek krijgen. Dus nog een extra aftrekpost voor je aangifte inkomstenbelasting.

Een andere manier van investeren is tijd, geld en moeite besteden om er in de toekomst profijt van te hebben. Denk aan een studie, dat is investeren in jezelf. De allerbeste investering! Of juist investeren in relatie(s) of klanten.

Wil je meer belastingtips? Schijf je in voor onze gratis masterclass

Tips voor je belastingaangifte

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Dit bericht heeft één reactie

  1. Starter

    Dank voor dit handige artikel! Vroeger schreef ik investeringen helemaal niet af over meerdere jaren, wat natuurlijk hartstikke fout is…. Wel een vraagje n.a.v. bovenstaande: je schrijft in het voorbeeld niets over de restwaarde. Kan ik daaruit opmaken dat het niet verplicht is om een investering een restwaarde mee te geven?

Geef een reactie