Je bekijkt nu Hoe werkt de Kleine ondernemersregeling (KOR) in de btw aangifte?
tijd en geld besparen

Hoe werkt de Kleine ondernemersregeling (KOR) in de btw aangifte?

 

Voor de btw is er een Kleine Ondernemersregeling (KOR).

Dit is een voordeelregeling voor ondernemers die weinig btw af te dragen hebben over een heel boekjaar. Als het totaal af te dragen btw (dus btw over verkoop verminderd met btw over de inkoop) over het hele jaar minder is dan € 1.345 dan hoef je niets af te dragen. Is het bedrag € 1.345 of hoger tot € 1.883, dan is er een gecorrigeerde berekening nodig. Kortom hoe meer je bij de € 1.883 komt, des te minder wordt het voordeel. Kom je boven de € 1.883 uit, dan moet je de btw volledig afdragen.

Hierop zijn wel diverse uitzonderingen. Je moet o.a. namelijk bij btw verlegd of bij transacties van en naar het buitenland een correctie toepassen. Bovendien geldt deze regeling niet voor een B.V., vereniging of stichting. Bij een kleine onderneming dus belangrijk om dit in de gaten te houden!

 

Dit voordeel mag je ook al tijdens het jaar toepassen. Dus als je per kwartaal ongeveer tot € 350 aan btw moet afdragen dan mag je hetzelfde bedrag in mindering brengen zodat je op nul uitkomt. Echter als je in de loop van het jaar toch steeds meer btw af moet dragen en je aan het eind boven de € 1.883 op jaarbasis uitkomt, dan moet je alsnog de eerdere voordeeltjes terugbetalen. Dus voorzichtig zijn met de toepassing hiervan.

 

Overigens geldt dit voordeel alleen als je boven de “nul”-lijn zit. Dus heb je in het 1e kwartaal € 200 teruggevraagd en zou je het 2e kwartaal € 350 moeten betalen, dan is je voordeel (KOR) maar € 150 en moet je dus in het 2e kwartaal toch nog € 200 betalen/afdragen.

Heb je wel recht op de KOR-regeling maar dit in de eerdere kwartalen nog niet toegepast? Dan kan je dit in het 4e kwartaal alsnog toepassen. Alleen mag je aangifte daardoor niet negatief worden. Dan moet je een suppletieaangifte indienen over het gehele jaar om alsnog het voordeel te kunnen ontvangen.

 

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Dit bericht heeft 3 reacties

    1. Pauline Mulders

      Graag gedaan. We willen ondernemers zoveel mogelijk helpen met o.a. duidelijke uitleg. Als je er nog vragen over hebt kan je altijd bellen of mailen

Geef een reactie