Je bekijkt nu Welke btw mag je wel of niet verrekenen met je btw aangifte?

Welke btw mag je wel of niet verrekenen met je btw aangifte?

 

Welke btw mag je wel of niet verrekenen?

Tips voor je btw aangifte.

Wanneer je zelf een bedrijf hebt mag je veel btw die aan jou in rekening is gebracht verrekenen in je btw aangifte met de af te dragen btw over de omzet. Voorheffingen heet dat op de btw aangifte (vak 5B). Mits je zelf ook belaste prestaties hebt.

DOWNLOAD MEER BELASTINGTIPS

Daarvoor moet je wel een bon of factuur in je administratie hebben die op naam van je bedrijf staat. Kleine bonnen zoals tankbonnen hoeven niet op naam. Maar dan moet je wel de betaling kunnen bewijzen, dus altijd pinnen. Ook is het verplicht dat het btw bedrag en percentage op de factuur vermeld staan. Staan die er niet op dan mag je de btw niet verrekenen.

Het moet dan wel de btw zijn op zakelijke uitgaven. Als je prive uitgaven via de zaak hebt betaald, denk aan dat je bij een groothandel ook wat prive artikelen meeneemt, mag je hierover de btw niet verrekenen. Ook de btw op verteer in horecagelegenheden mag je niet verrekenen. Jij bent nu immers de eindgebruiker.

Let ook goed op bij verzekeringen. Hierbij wordt 21% assurantiebelasting berekend. Het is wel hetzelfde percentage maar dit is geen btw. Dus niet te verrekenen. Het bedrag inclusief de 21% assurantiebelasting moet dus in de kosten worden geboekt.

De btw op buitenlandse facturen (of VAT of MwSt) mag je niet bij de gewone aangifte verrekenen. Hiervoor moet je jaarlijks de btw terugvragen in het betreffende land. Of als het veel is per kwartaal. Een heel gedoe en voor kleine bedragen niet echt efficiënt. Dus zorg er dan voor dat de leverancier jouw btw-nummer heeft en dat de btw naar jou verlegd wordt.

Tegenwoordig heeft bijna elk bedrijf wel te maken met btw op buitenlandse facturen, denk aan Microsoft, Facebook, Google enz. Twijfel je aan de btw of dit Nederlandse of buitenlandse btw is? Kijk dan goed naar het btw-nummer van de leverancier. Bijvoorbeeld bij Google begint dit nummer met IE van Ierland. Dus geen Nederlandse btw. Alle Nederlandse btw-nummers beginnen met NL.

DOWNLOAD MEER BELASTINGTIPS

 

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie