De termijn van de eerste aangifte staat ook in de brief die je krijgt van de belastingdienst. Let wel op: als jij een onderneming start vanaf 1 maart moet je in april al aangifte doen. Dus niet pas als je bedrijf 3 maanden draait. Bij de brief van de belastingdienst zit soms ook de eerste aangifte in een papieren vorm. Dat noemen ze de startersaangifte. Dit doen ze omdat de belastingdienst soms niet tijdig kan zorgen dat alles voor je digitaal klaar staat. Als je deze papieren aangifte hebt ontvangen dan moet deze ook in papier worden ingeleverd. Dan kun je dat kwartaal niet digitaal doen, later weer wel.
Hoe vaak moet ik aangifte doen voor de btw?
Meestal is dit 1 maal per kwartaal. Dus 4 maal op een jaar. Hiervan gaat de belastingdienst uit van de kwartalen van een kalenderjaar. Het eerste kwartaal is januari, februari en maart, het 2e kwartaal is april, mei en juni enz.
Ook is het mogelijk dat je iedere maand aangifte moet doen. Dit kan als de te betalen bedragen per maand hoog zijn of als je eerder een aantal keren te laat aangifte hebt gedaan. Dan geeft de belastingdienst dit zelf aan je door middel van een brief.
Wanneer moet je een btw-aangifte indienen?
Een btw-aangifte moet je altijd indienen in de maand direct na afloop van het kwartaal. Dus over het eerste kwartaal (jan.-maart) moet in april aangifte worden gedaan en betaald zijn voor de laatste dag van deze maand. Let er altijd wel op wanneer deze laatste dag valt. Valt de 31e namelijk in een weekend bijvoorbeeld op zondag. Dan kun je als het zou moeten digitaal nog op zondag indienen. Maar je moet het indienen nooit op het laatste nippertje doen!! Dan is het vaak druk op de site of gaat er bij het eigen systeem iets mis en vervolgens loop je dus ook kans op een boete. Deze boete is meestal minimaal € 65.
Wanneer moet je de btw betalen?
Zorg er dan ook altijd voor dat de betaling uiterlijk de laatste dag binnen is bij de belastingdienst. Houd hier rekening met de verwerkingstijd van de bank en de belastingdienst. De betaling wordt bij de belastingdienst pas de volgende dag verwerkt. Dus betaal nooit pas op de laatste dag en ook niet in het laatste weekend. Als deze pas zondag gedaan wordt, dan komt deze pas maandag binnen bij de belastingdienst en dan krijg je boete als dit in de nieuwe maand valt. De belasting kan dus een boete opleggen voor te laat indienen en voor te laat betalen. Dat zijn er dus dan 2. En als het vaker voorkomt dan kunnen ze het boetebedrag ook nog eens verhogen.