Je bekijkt nu Kopje koffie of broodje onderweg?
welke btw mag je verrekenen?

Kopje koffie of broodje onderweg?

btw tips verteerkosten

 

Kopje koffie of broodje onderweg?

 

Verteerkosten zoals kop koffie onderweg, lunch onderweg, etentje met klanten of tijdens koopavond of overwerk kunnen als kosten worden opgenomen als deze wel aantoonbaar zakelijk zijn. De belastingdienst noemt dit “meer dan zakelijke bijkomstigheid” . Maar vaak zijn deze kosten wel beperkt aftrekbaar.

 

Dat betekent dat dit kosten zijn waarvan de belastingdienst vindt dat er een percentage als privé moet worden geboekt. Dit zijn o.a. de verteerkosten, entree van beurzen, seminars, representatiekosten en relatiegeschenken. Hiervan moet je in de aangifte inkomstenbelasting een correctie toepassen van 20%.

Let op: de btw (omzetbelasting) die je betaald en op je bon staat is niet verrekenbaar wanneer je in een horeca gelegenheid gaat eten. Je mag wel de kosten dan inclusief het btw bedrag als kosten opnemen.

Er is niet duidelijk beschreven hoe en wanneer verteerkosten wel of niet aftrekbaar zijn voor een zelfstandige ondernemer. Wel is heel duidelijk in de belastingwetten opgenomen wanneer je dit voor personeel wel of niet mag vergoeden. En diezelfde regels worden dan ook meestal voor de zelfstandige ondernemers gehanteerd.

Wanneer wel als kosten opnemen, dus aftrekbaar?

– Etentje of koffie onderweg wanneer je niet in de gelegenheid bent om thuis te eten zoal tijdens een zakenreis, beurs, studiedag enz.

– Etentje met klant(en) of leveranciers of andere zakelijke relaties

– Koffie, thee, drinken en kleine versnaperingen die jij zelf meeneemt naar je werkplek

– eten bij overwerk, koopavond of late en nachtdienst als je niet thuis een warme maaltijd kunt nuttigen.

– alle bonnen duidelijk in administratie opnemen en altijd pinnen van de zakelijke bankrekening. Je moet kunnen aantonen dat het jou zakelijke kosten zijn. En schrijf zelf op de bon erbij met wie en waarom. Zodat je het later met een controle nog weet of aan kunt tonen.

Wanneer niet aftrekbaar?

– als je elke dag naar de bakker gaat voor n broodje, of elke dag boodschappen doet om tussen de middag op kantoor te eten

– als je eten thuis laat bezorgen omdat je ‘s avonds door wilt werken

– als je privé met je eigen gezin, familie of vrienden uit eten gaat

 

Verwarrend? Ja, soms wel. Maar een handige leidraad is altijd:

“Stel dat ik werkgever ben, zou ik het dan voor mijn personeel (mogen) betalen?”

of “Als ik zelf in loondienst zou zijn, zou mijn baas het dan betaald hebben voor mij?”

 

Boetes zijn niet aftrekbaar

Boetes mogen niet worden afgetrokken van de winst. Deze moet je volledig privé boeken/betalen. Of anders in je aangifte nog corrigeren als bijtelling.

 

 Of doorberekenen aan je personeel als zij die boetes hebben opgelopen. Dan mag je als werkgever deze niet als kosten opnemen.

 

Bij belastingcontroles zijn dit altijd specifieke aandachtspunten van de belastingcontroleur. Dus pas op want als je niet kunt aantonen dat het zakelijk is dan kunnen ze de kosten corrigeren maar dan ook meteen een belastingaanslag met rente en boete opleggen. Daar wordt je niet blij van!

 

 

Wil jij er zeker van zijn dat je niet teveel belasting betaald? En wil jij meekijken met je boekhouder of je wel alle voordelen benut? Het kan je honderden euro’s opleveren.

Download ons gratis ebook BETAAL NIET TEVEEL BELASTING>>>

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie