Maak een goed winstplan. Doe je mee?

Een aantal jaren heb ik meegedaan aan de Startersdag van de Kamer van Koophandel. En hopelijk gaan ook deze dagen weer snel opnieuw van start. Bij de opening van de beurzen worden door de organisaties een openingsspeech gehouden en dan wordt ook heel duidelijk gezegd dat elk jaar er ruim 180.000 nieuwe inschrijvingen van nieuwe bedrijven zich inschrijven. Dat is echt van groot naar klein dus alle bedrijven die zichzelf nieuw inschrijven bij de Kamer van Koophandel.


Maar daar wordt ook heel duidelijk bij gezegd: ” wist je dat na 1 jaar daar 50% al van uitgeschreven is.” Dus die 50% dat zijn ondernemers die willen gaan ondernemen maar op een of andere manier binnen een jaar toch zeggen van;” het gaat niet, het lukt niet, ik stop ermee” of iets dergelijks en dat is nou juist zo zonde.
En als je dan ook een periode van vijf jaar kijkt, dan is na vijf jaar nog maar 20% van die bedrijven actief. Dan is er 80% al uitgeschreven. Waardoor komt dat dan? Geen goede voorbereiding? Of ze kunnen geen financiering krijgen? Of allerlei andere redenen?
Wat ik steeds duidelijk merk is dat de ondernemers heel goed zijn in hun eigen vakgebied. En dat is heel goed natuurlijk. Want juist daarom kiezen ze voor een eigen bedrijf.

Maar ondernemen moet je ook nog leren. Ondernemen is echt een vak apart.

Eén van de belangrijkste oorzaken is volgens mij dat mensen keigoed zijn in hun vakgebied, maar ondernemen is een tweede vakgebied. Dat ondernemen dat hebben ze nog nooit gedaan en dat moeten ze gaan leren en ik vind het belangrijk om daar de ondernemers mee te helpen.  
Als je jezelf inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je een papier dat je vanaf dan ondernemer bent. Maar zo werkt het niet helemaal. Zo heb je ook niet leren lopen, praten, zwemmen, fietsen en alles wat jij ondertussen geleerd hebt.
Dat heb je ook stap voor stap gedaan, met vallen en opstaan en ook met iemand erbij die wist hoe het moest en je dat geleerd heeft.

En nog belangrijker, ze schrijven het verkeerde plan. Startende ondernemers maken een ondernemers- of Businessplan voor de bank of voor het UWV. Daarin schrijven ze juist wat deze organisaties willen weten. En vervolgens gaat het plan de kast in.
Daarop laat ik je zien hoe je een veel beter plan kunt schrijven, een plan voor jezelf. Een plan waarmee je direct mee aan de slag kunt. Een plan wat laat zien wat de volgende acties of stap is, ook al zit je zelf even vast. Een plan wat niet alleen bij de start je helpt maar wat juist een hele goede leidraad is, iedere dag, ieder jaar weer. Juist als je jouw bedrijf wilt laten groeien heb je ook een goed plan nodig.

Deze week geef ik een gratis challenge en laat je zien hoe je dit plan binnen een paar dagen voor jezelf kunt schrijven. Doe je mee? 
Download het gratis stappenplan en je ontvangt van mij de link voor de 5 gratis masteclasses.


https://lnkd.in/gPYJTcp

#zzp #zzptips #winstcoach #ondernemerschap #challenge #winstplan

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie