Je bekijkt nu ZZP Belastingtip: Verlies? Carry back!
carry back belastingtip

ZZP Belastingtip: Verlies? Carry back!

Verlies? Carry back!

 

Negatief inkomen uit onderneming verrekenen met winst

Als je een verlies hebt uit je eigen onderneming kan je dit verrekenen met andere inkomsten box 1 in ditzelfde jaar. Als dit niet mogelijk is dan mag je Carry back vragen. Dat wil zeggen dat je het verlies terug gaat wentelen naar eerdere jaren waarin je wel belasting hebt betaald. Dit mag bij een ondernemer maximaal 3 jaar terug. Voor een B.V. is dit maar 1 jaar terug. Dus als je een verlies hebt gemaakt van € 10.000 dan zou je die € 10.000 kunnen verrekenen met een inkomen wat je had 3 jaar geleden had. Als jij toen een goed inkomen hebt gehad waarover belasting is betaald, kan je een deel van die belasting terugkrijgen. Dat heet Carry back, dus het verlies terug wentelen naar een paar jaar terug.

Maximaal 3 jaar terug

Dat mag maximaal 3 jaar terug, kan dat niet verrekend worden met 3 jaar terug dan kijkt de belastingdienst naar 2 jaar terug en anders naar vorig jaar. Kan dat in alle gevallen niet dan blijft het verlies staan en dan mag je het in de toekomst verrekenen met je winst.

 

 

Carry forward

Zo’n verlies blijft maximaal 9 jaar vooruit te verrekenen. Dit heet dan Carry forward. De naam geeft dus aan waarmee het verlies verrekend wordt, achterwaarts of voorwaarts.

Dit moet je wel zelf aanvragen, de belastingdienst doet dit niet vanzelf. Je kunt hiervoor in de aangifte aanvinken dat je hiervan gebruik wilt maken.

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie