Je bekijkt nu ZZP belastingtip: Zelfstandigenaftrek
zelfst aftrek belastingtips

ZZP belastingtip: Zelfstandigenaftrek

Zelfstandigenaftrek

 

De zelfstandigenaftrek is een van de grootste aftrekposten voor de ondernemer. Bovendien hangen hier ook nog verder een aantal posten vanaf. Deze aftrekpost is € 7.280 (2017 en 2018) wat je af mag trekken van de winst uit onderneming. Hierover hoef je geen belasting te betalen. Er zijn wel 2 eisen om aan deze aftrek te voldoen.

  1. Ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting én
  2. je moet voldoen aan het urencriterium.

Urencriterium 1.225 uur per jaar

Je moet kunnen aantonen dat je 1.225 uur per jaar aan je bedrijf hebt gewerkt. En dit is niet tijdgelang. Dat wil zeggen dat wanneer je in september een eigen bedrijf bent begonnen dat je niet dit aantal uren mag delen door 12 maanden en dan maal 4 maanden (september t/m december). Dat mag dus niet. Je moet echt in dat jaar al aan de 1.225 uren komen. Als je dat het eerste jaar dus niet haalt mag je deze aftrekpost niet toepassen.

 

En meer dan 50% van je werktijd.

Buiten de 1.225 uur moeten die uren ook 50% of meer van je totale werktijd zijn. Dus als jij bijvoorbeeld halverwege het jaar met een eigen bedrijf begint en voorheen in loondienst was moet je voor je eigen bedrijf meer uren hebben gemaakt dan in loondienst. Zo ook als je nog deels in loondienst bent en deels ondernemer. Dus als je 1.250 uur in loondienst werkt moet je voor je eigen bedrijf ook minimaal die 1.250 uur kunnen aantonen.

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie