Je bekijkt nu Belastingtip: Investeringsaftrek (KIA)
Kleinschalige Investeringsaftrek

Belastingtip: Investeringsaftrek (KIA)

KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA)

Een extra aftrekpost bij investeringen

Voor een ondernemer is er ook een extra mogelijkheid om belasting te besparen wanneer je investeringen doet voor je eigen bedrijf. Investeringen in aanschaf van bedrijfsmiddelen die langer meegaan, die een verwachte levensduur hebben vanaf 5 jaar.

Het bedrag van de investering moet minimaal € 450,- excl. Btw zijn.

En verder is er voor deze regeling ook nog een drempelbedrag van € 2.300. Onder € 2.300 is er geen extra aftrek, daarboven, vanaf € 2.301 tot € 56.642 is hiervan 28% extra aftrek (2018).

Bij een totaal aan investeringen vanaf € 2.301 per jaar kan je 28% van het totaal van de investeringen als extra aftrekpost verrekenen met je winst om zo minder belasting te betalen. Verschillende investeringen mogen bij elkaar worden opgeteld. Bijvoorbeeld een computer van € 1.000 en inventaris van € 1.500 is samen € 2.500. Hierover mag je dan 28% extra aftrekken van je winst.

De extra aftrekpost is dan € 2.500 x 28% = € 700. En wanneer je in de belastingschijf zit van 40% levert dit dus € 280 op.

 

Op deze manier betaald de belastingdienst een beetje mee aan de investering.

Tip: let erop aan het einde van het jaar of je aan het minimum saldo voldoet, zo niet dan zou je wellicht nog een investering die je toch wilt doen om die reden iets eerder kunnen doen.

Boven € 56.642 is er een beperkte aftrek en boven € 314.673 niet meer (2018).

Let wel op de uitzonderingen.

Er zijn een aantal uitzonderingen. Deze staan op de site van de belastingdienst. Uitgezonderd zijn bijvoorbeeld investeringen die voor de verhuur zijn, vanuit privé ingebrachte goederen, bedrijfspand, grond, terreinen en bedrijfsauto.

 

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie