Je bekijkt nu ZZP tip: Eet jij jouw eigen bedrijf op?
eigen bedrijf opeten

ZZP tip: Eet jij jouw eigen bedrijf op?

Eet jij je eigen bedrijf op? 

 

Hoi, ik ben Pauline Mulders van Admin-online en ik help ZZP met hun ABC.

Ik help de Zakelijk Zelfstandige Professional met hun Administratie Belastingen en ik Coach op ondernemersvaardigheden.

 

En ik heb nog financiële tip voor je: eet jij ook je eigen bedrijf op?

Ken je dat niet, dat gezegde?  Dat wordt eindelijk ook nooit gebruikt, maar je eigen huis opeten dat kent bijna iedereen wel. Dat weet iedereen wel wat het is. Maar zo is het eigenlijk ook met je eigen bedrijf. 

 

Voor je bedrijf heb je ook je reserves nodig voor wat slechtere tijden. En dan moet je natuurlijk wel zorgen dat je die van tevoren al opbouwt.

 

Wat gebeurt er als jij 3 maanden zelf niet kunt werken? 

Want stel je voor dat jij drie maanden lang geen werk hebt of je bijvoorbeeld ziek bent zodat je niet kunt werken of omdat er bijvoorbeeld bij jouw in de familie iemand ernstig ziek is of noem zomaar iets. Wat gebeurt er als jij drie maanden lang niet kunt werken? Reken eens uit hoeveel vaste lasten dat jij in je bedrijf hebt elke maand en hoeveel vaste lasten dat jouw privé hebt elke maand. En stel je voor dat er dan drie maanden geen of heel weinig geld binnenkomt, heb je dan wel inkomen? Of sterker nog, heb je na drie maanden nog wel een eigen bedrijf?

 

Zo niet, dan is het wel heel erg tijd om natuurlijk daar een reserve voor op te bouwen.

 

Bouw een reserve op

En bovendien als je in jouw eigen bedrijf geen reserves hebt, dan kun je ook verschillende fiscale voordelen niet benutten. Zoals bijvoorbeeld de oudedagsreserve. En of je die nou wel of niet toe wilt passen is weer een volgende punt natuurlijk. Maar het zou zonde zijn als je hem wel toe wilt passen en dat kan niet want er is niet voldoende eigen vermogen in jouw eigen bedrijf. Dus daarom is deel verstandig om een reserve voor jouw eigen bedrijf op te bouwen.

Gebruik een andere zakelijke bankrekening

 

Hoe doe je dat dan? Je doet 1 keer per week je administratie en je kijkt wat er binnenkomt. En van hetgeen wat er binnenkomt doe je minstens 5% in een pot, in een andere bankrekening. En het liefst natuurlijk ook een andere bankrekening die wel te koppelen is met jouw administratie.  Als het even kan, ook een bankrekening bij een andere bank dan jouw eigen bank. Anders ben je veel sneller geneigd om weer elke keer geld terug te boeken als je het met elke tegenvaller weer eens eventjes nodig hebt. En dat is juist natuurlijk niet de bedoeling.

 

Geef er een mooie naam en bestemming aan

Die pot, maak daar nou geen “reserve pot” van of maak daar nou geen “rampen pot”  van, maar wat zou jij de later heel graag willen? Zou jij later een zeilboot willen? Of een safari? Of een wereldreis? Of vijf jaar eerder stoppen met werken? Verzin een hele leuke naam en geef die pot een hele leuke naam. 

Dan ben ik benieuwd: welke dag ga jij voortaan je administratie doen?

Welke dag van jij voortaan jouw wens pot vullen en hoe heet jouw wens pot dan? 

Zet het in de comments, leuk! 

Wil je nog een tip van mij? Abonneer je dan of like, dan dan krijg je nog meer tips. 

Op jouw succes en doe je voordeel mee.

Tot de volgende keer.

 

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie