Wil jij 5 jaar eerder stoppen met werken?

Wil jij 5 jaar eerder stoppen met werken?

Wat zijn je grootste maandlasten?

Als jij vijf jaar eerder wilt stoppen met werken, kijk dan eerst eens naar de alle grootste kostenpost die je privé elke maand hebt. En ik denk dat dat toch je hypotheek is, ik denk dat het je huis is, dat het je woonlasten zijn. Dus het is heel slim om die natuurlijk dan de kop in te drukken als je vijf jaar eerder wilt stoppen met werken.

Ga je hypotheek beetje bij beetje aflossen

En hoe doe je dat dan? Hoe kun je die dan inkorten met vijf jaar?  Eigenlijk door die hele simpele techniek. Stel je voor dat jij elke maand een 900 euro aan hypotheeklasten hebt, als jij dan elk jaar 1 keer extra jouw maandlast aflost en dat doe je 30 jaar lang, dan heb je al 30 maanden lang je hypotheek afgelost dus dan stopt jouw hypotheek al 30 maanden eerder.

Spaar ook de uitgespaarde rente mee

Bovendien heb je al die tijd ook daar elke keer de rente erover bespaard. Want elk bedrag wat je nu al aflost hoef je dertig jaar lang geen rente over te betalen. Het bedrag wat je volgend jaar aflost hoef je 29 jaar geen rente over te betalen en tel zo maar door. En als je die uitgespaarde rente ook mee spaart en aflost dan wordt elk jaar de aflossing iets meer.

Bij elkaar is dat dan ongeveer vijf jaar. Afhankelijk van de rente en afhankelijk van de hypotheekvorm  natuurlijk. Dus als je slim bent dan hou je daar alvast rekening mee.

Dan loop ik belastingaftrek mis!

Nu hoor ik je denken en ik hoor vaak mensen zeggen van: “Ja, maar aflossen op je hypotheek is niet slim, want dan mis ik belastingvoordeel”. Ja, dat klopt. Ja, hypotheekrente is inderdaad aftrekbaar bij de belastingen, aftrekbaar van je inkomen.

Maar de hypotheekrente is ten eerste al niet helemaal 100% aftrekbaar want er gaat ook nog een eigen woningforfait af en bovendien het deel wat wel aftrekbaar is, krijg je maar meestal maximaal een 40% van terug, zijnde schijf  twee of drie van de belastingtarieven.

Op dit moment is het nog zo dat als je echt met inkomen in de hoogste schijf zit, 52 procent, dat je dan ook nog wel ietsjes meer terugkrijgt, maar dat zijn ze volop aan het indammen dus dat is niet zo gek veel meer. En binnen één of twee jaar zit dat ook gewoon ook de 40 procent wordt je maximaal terugkrijgt.

Grootste voordeel is voor jou

Dus dat wil zeggen dat van elke 100 euro hypotheekrenteaftrek die je hebt bij de belastingdienst, bij je inkomsten, daar betaalt eigenlijk de belastingdienst 40 euro aan mee. Maar die andere 60 euro komt wel uit jouw zak, dus ja, waar ben je dan beter mee? 40 euro terugkrijgen of 100 euro helemaal niet hoeven te betalen. Dus naar mijn idee is dat veel slimmer. Afhankelijk van je hypotheekvorm uiteraard hè.

En bij een spaarhypotheek?

En dan hoor ik ook soms mensen nog eens zeggen van: ” Ja maar aflossen bij mij dat schiet niet op want ik heb een spaarhypotheek en die spaarhypotheek die brengt net zo veel rente op ons dat die rente kost. Ja, ook leuk, ook grappig, want dat zeggen natuurlijk de verzekeringen en hypotheekbanken, die vertellen het zo. Natuurlijk het is dan wel zo het brengt ook wel net zo veel rente op als dat het kost. Maar als je een hypotheek hebt van 100.000 euro dan betaal je dus bijvoorbeeld 5% rente over die 100.000 euro en als jouw spaartegoed op dat moment een 20.000 euro is krijg jij dus 5% rente, hetzelfde percentage aan rente, krijg je dus 5% rente over die 20.000 euro. Maar daar zit toch nog wel eens 80.000 euro tussen en over die 80.000 euro betaal jij ook al die tijd die 5%. Dus je spaarhypotheek brengt eigenlijk pas zoveel op als dat het kost op het moment dat jij na 30 jaar heel die pot vol gespaard hebt maar dat duurt nog heel eventjes wat jaartjes. Dus pas van ermee op, ben er verstandig mee en let nu op hè.

Ga naar je hypotheekadviseur

Als je dit een goede tip vind, ik zou het heel leuk vinden om commentaar hierover te krijgen of ik zou het heel leuk vinden om jou ideeën hierover te horen en als de goede tip vind, ga naar je hypotheekadviseur, ga eventjes kijken en eventjes vragen we het slimste is voor jou. Ga naar een financieel adviseur en op die manier kan je toch veel beter al een beetje sparen voor je oude dag.En niet bang zijn voor de belastingaftrek want hetgeen wat je niet betaald, daar hoef je ook geen aftrek van te hebben, nu niet en dertig jaar lang niet, dus prima toch? Scheelt jou veel meer als bij de belastingdienst. Bovendien, wie weet hoe lang dat die belastingaftrek er nog is, misschien gaat dat ook wel veranderen.Vind je dat een goed idee? Ga naar je  financiële adviseur, ga het navragen hoe het zit met jouw hypotheek. En als je dan 1 maand extra af wilt lossen van jouw hypotheek, vaak zeggen de hypotheekbanken: ” Je moet minimaal 1.000 euro aflossen”.

Hoeveel moet ik aflossen?

Wat kun je dan het beste doen, dan kun je gewoon 100 euro per maand  apart zetten, dan heb je aan het eind van het jaar heb je 1.200 euro. Van die 1.200 euro doe je 1.000 euro aflossen op je hypotheek en andere 200 euro daar ga je van vieren dat je aflost hebt. Dan boek je samen met je partner een dagje wellness of een hotelovernachting of je gaat uitgebreid uit eten. Verzin iets leuks wat je normaal niet zou doen.

Vier dat je weer meer eigen baas bent over je huis, je geld en je oude dag

Je gaat in ieder geval vieren dat jij weer 1.000 euro afgelost hebt. Want op die manier is ook leuk en die manier vier je het zelf en beloon jezelf en dan ben je weer een stukje meer baas over je eigen huis en over je eigen oude dag. Vind je het een goede tip? Ik hoop het te horen.

 

Bespreek samen met je partner een vaste datum

En dat aflossen spreekt dat samen met je partner af. Hoe je dat doet, hoeveel dat je dat doet en wanneer je dat doet, dus dat je echt samen voor gaan sparen. Pak daar bijvoorbeeld een vaste datum mee. Altijd 1 januari, of altijd jullie huwelijksdatum of altijd de datum  dat jullie samen zijn gaan wonen of op een verjaardag of wanneer het vakantiegeld binnenkomt, noem zo maar op, de zijn natuurlijk tal van mogelijkheden. Maar heel belangrijk is: maak er een vaste afspraak van, maak er een vaste dag van en vooral beloon jezelf hè.

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie