Geef jij jezelf als ZZPér ook vakantiegeld?

Geef jij jezelf als het ZZP’er ook vakantiegeld?

 

Ik ben benieuwd, luister of lees eventjes naar de tip die ik voor je heb.

 

Want keer jij jezelf als zzp-er vakantiegeld uit? De meeste zzp’ers doen dat niet.

Als je in loondienst werkt, dan krijg je keurig netjes elke maand een vast salaris uitgekeerd.

En dan krijg je ook nog eens een keer net voor de vakantie vakantiegeld. Dus eigenlijk een extra salaris en meestal eind van het jaar krijg je ook nog eens een bonus of een eindejaarsuitkering. Dat is nog eens een keer bijna een extra salaris of in ieder geval en flink extraatje voor de feestdagen en dergelijke.

 

Maar als het ZZP’er heb je dat natuurlijk niet. Als het ZZP’er moet je natuurlijk zelf je eigen financiën in de gaten houden. En dan merk ik dat heel veel ZZP’ers gewoon leven steeds van hetgeen wat we er elke keer binnenkomt maar in de vakantieperiode, oei dan loopt de boel wel eventjes vast.

 

Want als jij,  zeg maar 25.000 euro netto op een jaar overhoudt en je keert dan elke maand of 2.500 euro aan jezelf uit als jij 2.500 euro per maand netto overhoud.  Je kunt natuurlijk op een jaar tijd eigenlijk maand of 10 de volle omzet draaien want je hebt vier weken vakantie, je hebt een aantal snipperdagen, de feestdagen en je hebt misschien nog wel een weekje ziek of een weekje extra vrij en misschien heb jij tussen de feestdagen ook nog wel vrij of minder werk. Dus daar moet je zelf ook allemaal rekening mee houden.

 

Eigenlijk komt jouw inkomen op 10 maanden tijd binnen maar het gaat er wel op 12 maanden tijd uit en als je dan een vakantiegeld en je eindejaarsuitkering ook er nog eens bij telt dan heb je eigenlijk 14 termijnen waarmee je het uit zou moeten keren dus doe heel verstandig aan zet elke keer geld dat binnenkomt op een spaarrekening en geef jezelf een normaal salaris.

 

Als jij op een jaar tijd ongeveer netto  25.000 euro overhoudt van jou inkomsten wat is uiteindelijk naar privé mag voor jouw loon dan zou je dat eigenlijk, dat komt in 10 maanden binnen, maar dat zou je eigenlijk in 14 termijnen uit moeten keren. Als je dat dan berekend als je die 25.000 dan niet door 10 maanden deelt maar door 14 maanden deelt dan wil het eigenlijk zeggen dat je niet 10 maanden lang 2.500 euro naar jezelf uit moet keren.

 

Want dan heb jij in de vakantie helemaal niks of net na de vakantie in ieder geval helemaal niets en privé gaan natuurlijk wel jouw kosten door, en zakelijk gaan jouw kosten door en in de vakantie heb je allemaal nog eens een keer extra kosten, want je wilt ook leuke dingen doen.

Je doet er heel verstandig aan om het geld wat binnenkomt in 14 delen uit te keren zodat je hebt jouw zelf ook een vakantie bedrag kunt geven en dat wil dus zeggen dat het niet 100% elke maand mijn privé mag maar dat het eindelijk maar 70 procent naar privé mag.

 

Dan heb ik het natuurlijk nog niet eens over de btw en de belastingen waar je ook wat geld voor opzij moet houden en je arbeidsongeschiktheidsverzekering een pensioenverzekering maar daar gaat een andere tip weer over.

 

Maar als je puur 25.000 euro netto over zou houden wat naar privé mag dan doe je er verstandig aan om dat in 14 termijnen op te delen en in 14 termijn aan jezelf uit te keren. Dus dat wil zeggen elke maand dan maar een 70%.  En je ziet dat daar dus een heel groot verschil in zit  en niet die volle 100%.

 

Doe er verstandig aan zet je geld apart en neem veel minder op als dat er binnenkomt want je hebt ook een beetje reserve achter de hand nodig.

Doe er je voordeel mee en succes

 

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie