Hypotheekaflossingen aftrekbaar maken in plaats van de rente?

Ik was op de accountancy dag van Exact

Vorige week was ik op de Accountancy dag van Exact, onze software leverancier of in ieder geval onze hoofd software leverancier en daar geven ze dan ons allemaal tips en tricks met allemaal nieuwtjes wat ze laten zien en wat er in hun programma weer kan en of wij allemaal nog wensen hebben. Nou maar genoeg natuurlijk want wij zijn dan natuurlijk heel super blij mee met zo’n goede administratie.

En op die accountancy dag van Exact sprak Annemarie van Gaal.

Annemarie van Gaal dat is zelf een onderneemster, zelf een investeerder en ze helpt ook andere bedrijven. Het was een hele leuke presentatie wat ze gaf, heel interessant.

Hypotheekrente aftrek bij de inkomstenbelasting

En een van de dingen die ze onder andere zei was over de hypotheekrenteaftrek. Ze zei: ” Ja, eigenlijk doen we het helemaal verkeerd, die hypotheekrenteaftrek is eigenlijk helemaal verkeerd , we zouden eigenlijk aflossingen van de hypotheek zou eigenlijk aftrekbaar moeten worden van de belastingen, bij je belastingaangifte.

En daar ben ik het helemaal mee eens want dat is precies ook het geen wat ik eigenlijk zelf al jarenlang aan mijn klanten vertel. De belastingdienst stimuleert met die rente aftrek van je hypotheek het eigen woningbezit, en dat is natuurlijk super goed want dat is voor de mensen goed en dat is voor heel de economie goed want de helft van de economie die draait er natuurlijk op het eigen woningbezit. Kijk maar eens naar alle bouwmarkten. Dus dat is super goed.

Maar wat ze eigenlijk ook stimuleren is dat de mensen daardoor de hypotheek zo hoog mogelijk houden. En zo hoog mogelijke hypotheek bij aankoop van een huis daar is natuurlijk niks mis mee. Maar het is natuurlijk niet zinvol om hem zo hoog mogelijk te houden.  En dat stimuleren ze nu eigenlijk wel. 

Hoeveel levert de hypotheekrente aftrek op?

Want dan wordt er ook vooral altijd gezegd van: “Ja maar je moet je huis niet extra aflossen hoor want het scheelt  je hypotheekrenteaftrek. “” Ja, dat klopt. Maar wist jij wel dat van elke € 100 hypotheekrente die je af kunt trekken, want je kunt nog niet eens alles aftrekken want er gaat ook een correctie van je eigen woningforfait vanaf, maar elke € 100 die  jij van je aangifte af kunt trekken, van je inkomsten af kunt trekken daar krijg jij maar maximaal 40% van. Op dit moment is het nog wel zo dat degene die met een top van de salaris in de 52% zit, dat die nog iets meer aftrek krijgen daarvan, maar dat zijn ze volop aan het corrigeren dat is binnen een paar jaar ook gewoon weer op een 40%.

Dat wil dus zeggen dat van elke € 100  rente aftrek die jij hebt, dat je daar € 40 van de belastingdienst eigenlijk van terugkrijgt. En die andere € 60 die betaal je wel mooi zelf, dus misschien is het toch handig om je hypotheek af te lossen. dus ga eens spreken met een adviseur. 

En laatst had ik het daar ook nog over met een belastinginspecteur tijdens een boekenonderzoek en die zei zo van: “Ja, maar ja, dat kan eigenlijk niet want dan gaan wij als belastingdienst indirect meebetalen aan de huizen van de particulieren. ”  ” Ja, doe je nou ook! Dat maakt toch niet uit.”

Andere manieren om te sparen voor de oude dag

En bovendien is het ook nog eens keer zo dat als jij zelfstandige ondernemer bent en je hebt een jaar aardig gedraaid en stel je hebt € 50.000 winst gemaakt, dan mag die ondernemer dan bijna 10% als fiscale oudedagsreserve opzij zetten,  klopt dat? “Ja dat klopt” Dat was hij het helemaal met mij eens.  Nou oké dan mag de ondernemer dat op verschillende manieren doen. Via de fiscale oudedagsreserve in een eigen potje of via een pensioen- of een lijfrenteverzekering, dat mag.  Als jij dus met een pensioen- of een lijfrenteverzekering daar je geld in stopt,  helemaal niets mis mee want er zijn hele goede verzekeringen, maar uiteindelijk zie je dan 25 jaar lang, als jij een ondernemer bent van 40 jaar zeg maar,  dan zie je  25 jaar lang niets meer van je geld terug.

Ten eerste: je moet ook nog zelf die 25 jaar overleven, maar goed, ik hoop dat dat allemaal wel lukt.

Dan daarbij, je weet natuurlijk niet wat het dan over 25 jaar geworden is dat bedrag.

En dan nog eens bij: ja, hoeveel doe je dan over 25 jaar met datzelfde bedrag? Want € 100 van nu, hoeveel doe je dan met € 100 over 25 jaar?  Dat weet niemand niet en dan heb je 25 jaar lang dat geld eigenlijk alleen nog op papier zien en meer niet.

Als je nou een deel daarvan misschien ook aflost op je eigen huis, dan is het natuurlijk zo, dan heb je 25 jaar lang minder rente te betalen. Oké je hebt dan renteaftrek maar je hoeft er minder rente te betalen. Zoals ik al zei, van alle renteaftrek betaal je toch 60% uit eigen zak dus het grootste deel is jouw voordeel. En het is jouw voordeel en het is het voordeel bij de belastingdienst want de belastingdienst hoeft dan over dat deel ook geen 25 jaar lang meer de renteaftrek tegemoet te komen.

Dus ik vind eigenlijk, dat de belastingdienst en dat het ministerie meer zou moeten stimuleren om bij eigen woningbezit de hypotheek af te lossen en dat juist in de belastingaangifte aftrekbaar te maken.

Wat vind jij ervan? Ik ben wel benieuwd wat jij ervan vindt.

Laat het horen,  zet het in de comments.

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie