Je bekijkt nu ZZP BTW Tip: Met de belastingaangifte over 2019 mag je nog de oude KOR toepassen
BTW Tip Kleine OndernemersRegeling

ZZP BTW Tip: Met de belastingaangifte over 2019 mag je nog de oude KOR toepassen

Met de aangiftes inkomstenbelasting over 2019 ben ik afgelopen maanden nog een aantal keer tegengekomen dat ondernemers vorig jaar wel recht hadden op de (oude) KOR maar dit niet hebben toegepast. Is dat bij jou ook zo? Doe dan alsnog een suppletie aangifte en vraag de betaalde btw terug.

Voor de btw is er een Kleine OndernemersRegeling (KOR). De oude KOR mag je voor het boekjaar 2019 nog toepassen. Bereken dit en doe er je voordeel mee.

De Kleine OndernemersRegeling (KOR) is een voordeelregeling voor ondernemers die weinig btw af te dragen hebben over een heel boekjaar. Als het totaal af te dragen btw (dus btw over verkoop verminderd met btw over de inkoop) over het hele jaar minder is dan € 1.345 dan hoef je niets af te dragen. Is het bedrag € 1.345 of hoger tot  € 1.883, dan is er een gecorrigeerde berekening nodig. Kortom hoe meer je bij de € 1.883 komt, des te minder wordt het voordeel. Kom je boven de € 1.883 uit, dan moet je de btw volledig afdragen.

Hierop zijn wel diverse uitzonderingen. Je moet o.a. namelijk bij btw verlegd of bij transacties van en naar het buitenland een correctie toepassen. Bovendien geldt deze regeling niet voor een B.V., vereniging of stichting. Bij een kleine onderneming dus belangrijk om dit in de gaten te houden!

Dit voordeel mag je ook al tijdens het jaar toepassen. Dus als je per kwartaal ongeveer tot € 350 aan btw moet afdragen dan mag je hetzelfde bedrag in mindering brengen zodat je op nul uitkomt. Echter als je in de loop van het jaar toch steeds meer btw af moet dragen en je aan het eind boven de € 1.883 op jaarbasis uitkomt, dan moet je alsnog de eerdere voordeeltjes terugbetalen. Dus voorzichtig zijn met de toepassing hiervan.

Overigens geldt dit voordeel alleen als je boven de “nul”-lijn zit. Dus heb je in het 1e kwartaal € 200 teruggevraagd en zou je het 2e kwartaal € 350 moeten betalen, dan is je voordeel (KOR) maar € 150 en moet je dus in het 2e kwartaal toch nog  € 200 betalen/afdragen.

Heb je wel recht op de KOR-regeling maar dit in de eerdere kwartalen nog niet toegepast? Dan kun je een suppletieaangifte indienen over het gehele jaar om alsnog het voordeel te kunnen ontvangen.

Heb je vragen? laat het me weten, ik help je graag verder.

Vanaf 2020 is er een nieuwe regeling voor Kleine ondernemers voor de btw. 

De nieuwe KOR-regeling

Wil je meer belastingtips? Download gratis ZZP BELASTINGTIPS

Ik help zelfstandige ondernemers met hun financieel resultaat te verbeteren. Een betere financiële planning, een makkelijke en heldere administratie, mis geen belastingvoordelen en hulp met ondernemersvaardigheden voor een goede opstart en opbouw van hun bedrijf.

Wil je meer tips voor jouw eigen bedrijf? Volg me dan op Social Media. Dat zou ik leuk vinden.

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie