Je bekijkt nu ZZP Tips voor je belastingaangifte
Admin-online hulp belastingaangifte

ZZP Tips voor je belastingaangifte

Winst uit onderneming?

Als ondernemer heb je namelijk een aantal (forse) aftrekposten voor de winst uit je onderneming. Daardoor betaalt je minder belasting.

Dit zijn bijvoorbeeld de

  • Zelfstandigenaftrek,
  • Startersaftrek,
  • Investeringsaftrek,
  • Fiscale oudedagsreserve,
  • MKB-vrijstelling.

Of resultaat uit overige werkzaamheden?

 

Anders kan het zijn dat de belastingdienst vindt dat het geen onderneming is en jij dus geen ondernemer bent. Dan valt het resultaat in de categorie van resultaat uit overige werkzaamheden. Het resultaat van de overige werkzaamheden moet je ook aangeven bij de inkomstenbelasting in box 1. Alleen heb je hier bijna geen extra aftrekposten zoals eerdergenoemd.

Ook nevenwerkzaamheden vallen onder deze groep. Alle werkzaamheden voor je onderneming moeten wel in het verlengde liggen van elkaar. Als je bijvoorbeeld een bakker bent met een eigen bakkerij en/of winkel en daarnaast doe je ook nog werk in de politiek en je ontvangt daar een vergoeding voor, dan ziet de belastingdienst dit niet als zijnde werkzaamheden die in het verlengde liggen met de bakkerij. Ook al vind jij het heel belangrijk als ondernemer om op deze manier overal zichtbaar te zijn wat ten gunste komt van de onderneming.

Vul daarom ook het juiste deel in bij de aangifte inkomstenbelasting.

Als je ondernemer bent en ook zo gezien wilt worden door de belastingdienst moet je zelf ook beginnen met het juiste deel van de inkomstenbelasting in te vullen. Vaak zie ik dat ondernemers toch zelf resultaat uit overige werkzaamheden invullen omdat ze denken dat het deel winst uit onderneming te moeilijk is. Dan moet er niet alleen het resultaat worden ingevuld maar ook de balans. Alleen al met het juiste deel van de aangifte invullen kan duidelijk inzicht geven en daarmee kun je al belastinggeld besparen.

Ondernemer

 

Ben jij wel een ondernemer voor de belastingdienst, dan kun je misschien de volgende aftrekposten toepassen. Voor elke aftrekpost zijn er weer andere eisen en criteria waar je aan moet voldoen. 

Wil je meer weten? Download onze tips zodat jij niet teveel belasting betaald.

Download gratis ZZP Belastingtips

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie