Wil jij ook een passief inkomen?

 

geld laten groeien

 

Laatst heb ik weer een goed seminar gevolgd in Amsterdam over rijkdom, financieel vrij en investeringen.

Het gehele seminar ging over diverse manieren hoe je vermogen op kunt bouwen. Dat kan o.a. door naast je actieve inkomen een andere, een passieve inkomensstroom op te bouwen.
Wat is actief inkomen?
Actief inkomen is het inkomen dat je verdient door je werk. Ieder uur dat je werkt brengt geld op. En als je in loondienst werkt brengt het zelfs ook geld op als je vrij bent of ziek bent. Maar voor vele ondernemers is dit niet het geval. Zij moeten dus met hun werkzame uren meer kunnen verdienen om deze tijd op te vangen. Maar in alle gevallen kost het je echt tijd en energie om je inkomen te verdienen. En vaak is de kans om op een snelle manier meer te verdienen niet of nauwelijks aanwezig op korte termijn.
Wat is passief inkomen?
Passief inkomen is eenmaal voor het geld gewerkt dan kan het geld zelf meer geld op gaan leveren. Of eenmaal ergens een aantal uren en energie in gestoken dat dit dan meerdere malen geld op kan leveren.
Voorheen was het altijd zo dat je eerst veel geld moest hebben om dit te kunnen beleggen in aandelen of onroerend goed. Dat is van oudsher de meest bekende manier van passief inkomen.
Tegenwoordig kan je op diverse manieren passief inkomen opbouwen o.a. via het internet. Je kunt producten of diensten ontwikkelen die eenmaal gemaakt steeds weer geld op kunnen brengen. Deze producten of diensten kunnen dan ook verkocht worden als jij bijvoorbeeld op jouw vrije dag, als je vakantie hebt of slaapt. Er zijn ook vele mogelijkheden om de verkoop hiervan te automatiseren. En als grootste voordeel kan je heel klein beginnen zonder veel kapitaal en dit steeds meer opbouwen, opschalen noemen we dat. En het mooie is dat het ook naast je eigen baan of in eigen bedrijf kan. Dus zo kan je een extra inkomen opbouwen.
Wat is financieel vrij?
Financieel heb je een aantal begrippen als het gaat om te kunnen voorzien in je eigen levensonderhoud. Financieel afhankelijk, dan ben jij van anderen afhankelijk voor je inkomen. Je kunt dan niet zelf ervoor zorgen, denk bijvoorbeeld aan je kinderen. Financieel onafhankelijk, dat ben je als je financieel wel op eigen benen kunt staan. Dus dat je zelf voldoende inkomen hebt om van te kunnen leven, en regelmatig inkomen dat voldoende is om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Dan hoef je dus eigenlijk niet meer te werken voor je geld. Je kunt dus zelf kiezen wat je doet voor werk, wanneer, waarom, met wie. Je hebt dus alle vrijheid. Financieel vrij noemen we het als je met een passief inkomen genoeg verdient, dus waar je niet voor hoeft te werken.
Wanneer ben je financieel vrij?
Daarvoor moet je eerst berekenen welk inkomen je jaarlijks nodig hebt om van te leven op de manier die je zelf wilt. Dus als je deze grens zelf op € 50.000 zet dan moet dit de opbrengst zijn van je vermogen zonder dat het vermogen zelf aangetast wordt. Bij een rentepercentage van 1% zou je dus een vermogen moeten hebben van maar liefst 5 miljoen.
Maar met andere vormen van beleggen kan je een veel groter rendement behalen waardoor je met een veel kleiner vermogen al voldoende opbrengsten hebt. Dan kan je gaan investeren in onroerend goed, aandelen, obligaties, of iets dergelijks.
Wel is het heel belangrijk zorgen dat je zelf altijd dat je weet wat je doet. Zodat je zelf je risico’s in beeld hebt want beleggen brengt risico’s met zich mee. Vertrouw dus ook niet klakkeloos op anderen die dit wel even voor je regelen. Misschien heel goed bedoeld maar zorg dat je zelf baas bent over je eigen vermogen. De allerbeste investering is altijd investeren in jezelf om dat te leren.
Waarom geld op je spaarrekening geld kost in plaats van oplevert.
In dit voorbeeld ben ik er vanuit gegaan dat er op de bank een rente uitbetaald wordt van 1%. Maar tegenwoordig krijg je dat nergens meer. Sterker nog, als je boven de € 25.000 spaargeld bezit moet je meer belasting betalen per jaar dan je aan rente ontvangt. Dus ga je er al meteen op achteruit. En bovendien als je op lange termijn bekijkt dan worden alle kosten steeds duurder. Dus over 10 jaar zou je huis misschien wel met 30% in waarde zijn gestegen maar je geld op de bank niet. Dus dan ben je erop achteruitgegaan in plaats van vooruit.
Wil jij ook een passief inkomen opbouwen of weten wat de mogelijkheden voor jou zijn? Neem contact op met me. Dan vertel ik je graag vrijblijvend meer hierover.

Ik help zelfstandige ondernemers geld en tijd te besparen met administratie en belastingen en leer ze hoe ze beter financieel succes kunnen behalen met hun eigen bedrijf.

Als je nog vragen hebt of ik kan je ergens mee helpen, neem dan contact met me op. Ik hoor graag van je.

Groeten,

Pauline

geld laten groeien

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie