Gebruik jij een zakelijke bankrekening of een prive bankrekening?
Handig als je voor je bedrijf een aparte bankrekening hebt. Voor een eenmanszaak mag deze rekening nog gewoon op je privénaam staan. Het hoeft niet meteen een zakelijke rekening te zijn. Een privé bankrekening die je verder niet meer gebruikt mag ook. Maar let er wel op of het van de bank ook mag. De bank heeft hier eigen regels voor.
Liever wel een zakelijke rekening.
Het voordeel van een zakelijke rekening is wel dat je hiervan computerbestanden kunt downloaden voor de boekhouding of dat je de bankrekening kunt koppelen aan je boekhoudprogramma. Dit kan eenvoudig bij de grote banken en de grotere boekhoudsoftware.
Zo’n zakelijke bankrekening kost misschien iets meer, maar dat verdien je dubbel en dik terug door de betere verwerking in je boekhouding. Anders moet je zelf elke regel en elk bedrag over typen in je administratie of je boekhouder doet dat voor je.
Heeft je boekhouder nog nooit om een bankkoppeling of bankbestand gevraagd? Dan weet je genoeg. Dan valt hier nog veel tijd en geld te besparen.
Dus als je denkt een paar euro per maand te besparen aan een goedkope bankrekening dan betaal je dit aan de andere kant dubbel en dik terug.
Een zakelijke bankrekening kost ongeveer € 10 per maand maar wanneer jij of je boekhouder alles handmatig moet verwerken kosten het minstens zo’n € 50 per maand. Tel uit je winst!
Maak een duidelijke scheiding tussen privé en zakelijk.
Hou je zakelijk ontvangen opbrengsten en betaalde kosten buiten je privétransacties. Regelmatig van en naar privé overboeken mag wel uiteraard. Het handigste is, om hier een wekelijkse vaste overboeking van te maken en aan het einde van de maand kun je een extra overboeking doen voor je privé vaste lasten. En met een goede bankrekening kun je per direct overboeken van privé naar zakelijk of andersom, als je toch meer geld nodig hebt.
Doe betalingen zoveel mogelijk met de pin.
Van alle contante ontvangsten en betalingen moet je een kasadministratie bijhouden. Ook dit kost veel tijd. Dus betaal zoveel mogelijk per pin van de juiste rekening. Dan ligt de betaling ook meteen zwart op wit vast. Bij tankkosten is het namelijk ook zelfs verplicht om te pinnen. De belastingdienst wil dat je aan kunt tonen dat het wel degelijk jouw kosten zijn. Dus zoveel mogelijk pinnen!
Welke tip heb jij voor anderen?
Wil je meer financiële en/of ondernemerstips? Download gratis mijn ebook RIJK DOEN OF RIJK WORDEN