De meeste ondernemers verrichten diensten of leveringen die onder de btw-verplichting vallen. Bij een aantal diensten is dit niet het geval. Die zijn vrijgesteld. Dat betreft dan meestal medische/therapeutische beroepen, verzekeringen en financiële diensten of landbouw en visserij. Maar voor de meeste ondernemers is er wel de btw-verplichting. Hierover leggen we in dit hoofdstuk een aantal onderwerpen uit.
Wat is omzetbelasting of te wel btw?
Btw is de afkorting van belasting toegevoegde waarde. Dit is een vorm van belasting die iedere eindgebruiker moet betalen als hij/zij iets koopt of diensten afneemt. De bedrijven die verkopen of diensten leveren moeten boven op hun eigen prijs deze belasting berekenen, incasseren en later ook weer afdragen aan de belastingdienst. Het is een belasting die dus nog extra op de omzet wordt berekend, vandaar ook de naam omzetbelasting. Als particulier merk je hier meestal niet veel van omdat de prijs in de winkel al inclusief deze belasting is. Maar de ondernemer moet van de omzet dus een deel afdragen aan de belastingdienst.
Hoe kom ik aan een btw-nummer?
Als jij je eigen bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel wordt daar bij de inschrijving gevraagd wat je van plan bent, hoeveel omzet je denkt te gaan behalen en wat jouw kosten ongeveer per jaar zullen worden. Dit is meestal heel moeilijk in te schatten voordat je een onderneming begint. Het gaat hierbij nog niet om exacte bedragen, dat zou ook niet kunnen. Maar wel zodanig dat ze een globaal beeld hebben. Al deze gegevens stuurt de Kamer van Koophandel ook door naar de belastingdienst. Die gaan dat zelf bekijken en/of berekenen of jij in aanmerking komt voor een btw-aangifte. Meestal wel. De belastingdienst stuurt je dan vanzelf een brief met daarop een btw-nummer en ook staat hierop hoe vaak je aangifte moet doen.
Inloggegevens van de belastingdienst
Ook wordt door de belastingdienst meteen een inlogcode en wachtwoord aangemaakt en toegestuurd. Dit doen ze in afzonderlijke brieven. Bewaar deze uiteraard goed. Op deze manier kun je zelf je aangifte digitaal indienen. Een goed administratie- of accountantskantoor heeft deze inloggegevens niet nodig. Die hebben zelf een rechtstreekse software koppeling met de belastingdienst.