Maak een goed winstplan

Laatst zag ik op tv een rapportage over verschillende goudzoekers. Personen die weken lang in de hitte met een detector stap voor stap de omgeving afzoeken en wachten tot ze een piepje horen. Zodra de detector een bepaald geluid geeft zi er metaal in de grond en gaan ze op zoek wat het is. Regelmatig vinden ze dan een klein klontje goud en soms zelfs een groter stuk. Geweldig daar zijn ze heel blij mee want daar doen ze het voor. Dat geeft hun een kick en ze laten hun blijheid duidelijk merken. Ze weten wat de prijs is van een bepaald gewicht n goud.

 Iedereen die dat doet heeft voor zichzelf een target bepaald. Zij hebben een doel gesteld om binnen een paar weken of maanden een bepaald gewicht in goud te vinden. Dat doel houden ze niet voor zichzelf, ze laten het heel duidelijk weten hoeveel ze willen vinden. Ook houden ze dagelijks bij hoeveel ze al hebben gevonden en berekenen hoeveel ze nog te kort koen.

 Dat doelgewicht bepalen ze aan de hand van de prijs die het goud op dat moment waard is. Omdat ze weten dat alle kosten betaald moeten worden en dat ze ondertussen er ook van moeten leven. Bovendien weten ze ook dat er maar een kleine korte periode is dat ze kunnen zoeken.

Ze weten welke termijn ze moeten overbruggen en hoeveel dat kost. Ook houden ze er rekening mee dat er nieuwe materialen moeten worden gekocht en nieuwe claims moeten worden betaald voor een nieuwe licentie om te mogen zoeken op een bepaald stuk grond.

 En wanneer ze hun target niet halen? Dan weten ze wat de consequenties zijn. Dan kunnen ze beter thuis blijven en in loondienst gaan bij een baas. En dat willen ze juist niet, zij willen goud zoeken.

 En wat merk ik regelmatig bij zelfstandige ondernemers? Als ik vraag of ze een financieel plan hebben voor komend jaar. Hoeveel kosten denk je te hebben? Hoeveel omzet denk je te behalen? Hoeveel winst denk je te behalen?

 Dan krijg ik regelmatig een vragend gezicht. Hoezo? Ik weet toch niet vooraf hoeveel omzet ik haal? Daar kan ik toch niet vooraf een overzicht voor maken? 

 In dit verhaal zitten een aantal gouden parels voor jou. Heb jij ze al gevonden? Ik ben benieuwd. Zet je in de opmerkingen welke gouden parel jij hebt gevonden? Dan ontvang je van mij mijn boek Financieel inzicht voor ZZP gratis digitaal.

In een gratis online masterclass geef ik je een aantal gouden parels hoe jij je eigen onderneming met een aantal inzichten naar een hoger niveau kunt krijgen. De link staat in de opmerkingen.

 

Of je nu een voor jezelf wilt gaan starten of al een aantal jaren bezig bent, ik geef je de 9 gouden nuggets waarmee je slimmer kunt ondernemen.

Download mijn stappenplan en doe me aan onze gratis online challenge. Dan gaan we samen aan de slag

Maak een goed winstplan

 

Pauline Mulders

Winstcoach voor ZZP, Zakelijk Zelfstandige Professionals. Wil jij je bedrijf laten groeien? Meer klanten en meer omzet? Of beter nog meer winst? Doe mee met onze challenge

Geef een reactie