Prive auto ook voor zakelijk gebruik? Boek € 0,19 per kilometer in de kosten.
btw tip prive auto

Prive auto ook voor zakelijk gebruik? Boek € 0,19 per kilometer in de kosten.

 

l

Privé auto ook zakelijk gebruik?

Bereken € 0,19 per zakelijke kilometer

Gebruik je voor de zakelijke kilometers je privéauto?

Dan mag je € 0,19 in rekening brengen per kilometer. Dit mag zelfs ook als je met de fiets en lopend gaat. Je moet dan wel een overzicht bijhouden wanneer en waar je naar toe gaat met het aantal kilometers. Maak er een overzicht van en boek dit maandelijks in je administratie.

 

Betaal met je zakelijke bankpas

Ook mag je een deel van de btw verrekenen over de zakelijke kilometers.

Hoe doe je dat? Als je gaat tanken moet je betalen met je zakelijke bankpas. Want jij moet kunnen bewijzen dat het jouw kosten zijn. Doe vervolgens de bon van de brandstof in je administratie.

Bereken je zakelijke en je prive deel

Je mag de btw terugvragen over het zakelijke deel, daarvoor moet je dan regelmatig je kilometerstand opnemen. Dat is het handigste om te doen wanneer je gaat tanken. Schrijf met pen de kilometerstand op je benzinebon. Heb je geen pen bij de hand, maak dan met je telefoon een foto. Dat hoeft niet bij de pomp, dat mag ook gerust thuis of bij je kantoor. Ook hoef je dat niet elke keer te doen maar wel regelmatig bijvoorbeeld elke maand.

 

Vraag een deel van de btw terug

Vervolgens bereken je de totaal gereden kilometers en je berekent je zakelijke kilometers n.a.v. de bijgehouden zakelijke ritten. Het percentage wat er dan uit komt mag je de btw verrekenen. Dus gebruik je de auto 50% prive en 50% zakelijk dan mag je 50% van de btw over benzine terugvragen. Ook mag je 50% van de btw op onderhoudskosten terugvragen. Dus ook die rekening van de APK keuring of nieuwe banden in de administratie verwerken.

 

Dit geldt niet als je een auto van de zaak gebruikt. Daarvoor zijn andere eisen voor registratie.

 

 

 

Wil je niet wachten en wil je nu al veel meer tips? Tof! Download ons gratis ebook met meer dan 35 tips om tijd en geld te besparen met je administratie en belastingen.

 

Wil je een reactie terug geven? Welke uitdagingen of problemen heb jij op dit moment met je administratie of andere onderdelen van je eigen bedrijf? Laat het me weten, ik ben benieuwd.

Heb jij nog een goede tip? Heeft deze tip je geholpen? We horen graag van je. Een duimpje, hartje of like zijn we blij mee en delen vinden we super tof!

Wil je meer tips voor jouw eigen bedrijf? Volg me dan op Social Media. Dat zou ik leuk vinden. Dan geven we elke dag een nieuwe tip voor administratie, belastingen en verkoop.

Ik help zelfstandige ondernemers met hun financieel resultaat te verbeteren. Een betere financiële planning, een makkelijke en heldere administratie, mis geen belastingvoordelen en hulp met ondernemersvaardigheden voor een goede opstart en opbouw van hun bedrijf.

 

En we hebben nog meer tips voor je. Bekijk ons aanbod in gratis workshops en schrijf je in voor een van onze gratis online workshops.

 

 

Pauline Mulders

Ik ben Pauline Mulders-Klep, financiele ZZP choach, eigenaar van Admin-online. Ik help zelfstandige ondernemers meer te verdienen met hun bedrijf door financieel coaching.

Geef een reactie