Kleine ondernemersregeling (KOR).

Kleine ondernemersregeling (KOR).

 

Kleine OndernemersRegeling (KOR).

Voor de btw is er een Kleine OndernemersRegeling (KOR).

De Kleine OndernemersRegeling (KOR) is een voordeelregeling voor ondernemers die weinig btw af te dragen hebben over een heel boekjaar. Als het totaal af te dragen btw (dus btw over verkoop verminderd met btw over de inkoop) over het hele jaar minder is dan € 1.345 dan hoef je niets af te dragen. Is het bedrag € 1.345 of hoger tot  € 1.883, dan is er een gecorrigeerde berekening nodig. Kortom hoe meer je bij de € 1.883 komt, des te minder wordt het voordeel. Kom je boven de € 1.883 uit, dan moet je de btw volledig afdragen.

Hierop zijn wel diverse uitzonderingen. Je moet o.a. namelijk bij btw verlegd of bij transacties van en naar het buitenland een correctie toepassen. Bovendien geldt deze regeling niet voor een B.V., vereniging of stichting. Bij een kleine onderneming dus belangrijk om dit in de gaten te houden!

Dit voordeel mag je ook al tijdens het jaar toepassen. Dus als je per kwartaal ongeveer tot € 350 aan btw moet afdragen dan mag je hetzelfde bedrag in mindering brengen zodat je op nul uitkomt. Echter als je in de loop van het jaar toch steeds meer btw af moet dragen en je aan het eind boven de € 1.883 op jaarbasis uitkomt, dan moet je alsnog de eerdere voordeeltjes terugbetalen. Dus voorzichtig zijn met de toepassing hiervan.

Overigens geldt dit voordeel alleen als je boven de “nul”-lijn zit. Dus heb je in het 1e kwartaal € 200 teruggevraagd en zou je het 2e kwartaal € 350 moeten betalen, dan is je voordeel (KOR) maar € 150 en moet je dus in het 2e kwartaal toch nog  € 200 betalen/afdragen.

Heb je wel recht op de KOR-regeling maar dit in de eerdere kwartalen nog niet toegepast? Dan kan je dit in het 4e kwartaal alsnog toepassen. Alleen mag je aangifte daardoor niet negatief worden. Dan moet je een suppletieaangifte indienen over het gehele jaar om alsnog het voordeel te kunnen ontvangen.

 

Ik help zelfstandige ondernemers met hun financieel resultaat te verbeteren. Een betere financiële planning, een makkelijke en heldere administratie, mis geen belastingvoordelen en hulp met ondernemersvaardigheden voor een goede opstart en opbouw van hun bedrijf.

Wil je meer tips voor jouw eigen bedrijf? Volg me dan op Social Media. Dat zou ik leuk vinden.

 

Pauline Mulders

Ik ben Pauline Mulders-Klep, financiele ZZP choach, eigenaar van Admin-online. Ik help zelfstandige ondernemers meer te verdienen met hun bedrijf door financieel coaching.

Geef een reactie